- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
jaki ? prośba o radę
Witam zamierzam kupic i nie wiem którą wybrac zastanawiałem się nad SLT-A55VY / DSLR-A580Y / NEX-5D lub te same modele lecz w wersji z obiektywem 18-55, a z czasem, zapotrzebowaniem i przyplywem gotowki dokupilbym 55-200. Chciałem jeszcze zapytac jakie jest zastosowanie obiektywu 18-55 a jakie 55-200. I moja prośba jest taka czy mogłlibyście mi coś doradzic nie koniecznie z tego co wymieniłem wyżej czekam też na inne sugestie i rady. Na koniec dodam jeszcze, że będzie to moja pierwsza
. Dziękuję i pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
milosz napisał(a):
Witam zamierzam kupic
i nie wiem którą wybrac zastanawiałem się nad SLT-A55VY / DSLR-A580Y / NEX-5D lub te same modele lecz w wersji z obiektywem 18-55, a z czasem, zapotrzebowaniem i przyplywem gotowki dokupilbym 55-200. Chciałem jeszcze zapytac jakie jest zastosowanie obiektywu 18-55 a jakie 55-200. I moja prośba jest taka czy mogłlibyście mi coś doradzic nie koniecznie z tego co wymieniłem wyżej czekam też na inne sugestie i rady. Na koniec dodam jeszcze, że będzie to moja pierwsza
. Dziękuję i pozdrawiam.
1. Typ Alfy
- 55 jest nieco nowatorska, ale ja ją kupiłem, czy żałuje - bywa.
Uważana za aparat dla "niegramotnych" czyli właśnie dla mnie.
- NEX, mniejszy i chyba troch słabszy, ma wyraźnie mniej obiektywów do wyboru niż Alfa,
Bez specjalnych konwerterów oczywiscie.
- uważana, nie wiem dlaczego A550 czy 580 za aparatat dla profesjonalistów, pozwoli Ci nie wstydzić sie na zlotach fotografów alfami. Z a55 różnie bywa.
Ja, jako skrajny nonkonformista, mam to gdzieś.
2. Kupno body i obu obiektywów razem, jest zdecydowanie najtańszym rozwiazaniem, patrz skapiec.pl
3. Mała rada. Musisz się najpierw zdecydować pomiedzy Canon-em a Sony Alfa.
Jak wybierzesz Sony to patrz punk4, gdy nie to dalej juz nie mogę Ci udzielać rad.
Zwróć się na forum Canona, do mojego przyjaciela z pracy, biurko w biurko, który jest wielkim entuzjastą aparatów Canon.
4. Kup alfę 55 z obiektywem 18-55.
5. Ja mam dodatkowo 3 obiektywy:
-50mm/1.8 Sony DT AF, do robienia portretowych zdjęć mojej zony i kota(ów - moich). Na nim mam nakręcony filtr zmiekczający, znakomicie eliminuje zmarszczki,
- Sony 18-200 DT AF, jako spacerzoom, ale własnie go sprzedaje (Edit Lajam: usunięto część będąca ogłoszeniem handlowym) bo mi sprawił kilka fatalnych niespodzianek, prześwietlając wszystkie prawie zdjęcia z 2 urlopów. W Austrii na nartach oraz w Czechach. Nie licząc wesela córki sąsiada. Prześwietlał z lubością o około 2-3EV, więc ... ...
- trzeci(czwarty) obiektyw to pardon, że na tym forum psuję powietrze
Sigma 17-70 F2.8-4.0 DC OS HSM wykonanie dla Sony
Robi świetne zdjecia, ma światło lepsze od słoika Sony (SAL18200)
Nie jest to obiektyw systemowy dla Sony, ale swój kłopot będę dżwigał skromnie, z godnoscią i w ciszy
Wszystkie te punkty są dla biednych, czyli dla mnie.
Koledzy z wiekszym budżetem mogą zapewne zaproponować Ci inny zestaw i będą mieli rację.
Mam aparat NEX w rodzinie, nie mogę Ci go uczciwie polecić, czyba że masz małą kieszeń w spodniach i alfa Ci nie wlezie
Ostatnia sprawa to "plastikowość obiektywu"
Kiedyś wszystkie aparaty i kamery były metalowe.
Od tego czasu zmienił sie rodzaj plastików. Oczywiście Zeiss jest z metalu ale kosztuje 4-5kzł podczas gdy plastikowy Sony kilka razy mniej
Widzę, że muszę zmienić baterie w klawiaturze, nieco przekłamuje klawisze!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Gucio50 napisał(a):
1. Typ Alfy
- 55 jest nieco nowatorska, ale ja ją kupiłem, czy żałuje - bywa.
- NEX, mniejszyi chyba troch sabszy, ma wyranie mniej obiektywów do wyboru niy Alfa,
Bez specjalnych konwerterów oczywiscie.
- uważana, nie wiem dlaczego A550 czy 580 za aparatat dla profesjonalistów, pozwoli Ci nie wstydzić sie na zlotach fotografów alfami. Z a55 różnie bywa.
Ja, jako skrajny nonkonformista, mam to gdzieś.
2. Kupno body i obu obiektywów razem, jest zdecydowanie najtańszym rozwiazaniem, patrz skapiec.pl
3. Mała rada. Musisz się najpierw zdecydować pomiedzy Canon-em a Siony Alfa.
Jak wybierzesz Sony to patrz ponk4, gdy nie to dalej juz nie mogę Ci udzielać rad.
Co to za chiński język ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Bertone napisał(a):
Co to za chiński język ?
Właśnie padły mi akumulatory w klawiaturze, postaram się poprawić mój post, sorry
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Bertone napisał(a):
Co to za chiński język ?
Co Ty, telewizji nie oglądasz?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
milosz napisał(a):
Zdecydowałem się na
55 i mam jeszcze pytanie jaką lepszą kartę polecilibyście obojętne ile GB. W starszych modelach
jest proste ustawianie efektu rozmycia tła, a jak jest w
55 ?
Karty San Disk Extreme Pro z szybkością 45MB/sek są tanie. 8GB kosztuje netto 108zł.
W zbyt wielkie nie warto inwestować, średno co 5-6 miesiący cena spada o połowę a wielkość rosnie 2 razy.
Chyba ze masz kontrakt z wydawnictwem i strzelasz 4 tysiące zdjęć dziennie.
Co do rozmycia w A55 to jest ale kiepskie.
Ale jest. Trzeba wybrać odpowiedni temat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Co to za bzdura:
Gucio50 napisał(a):
Co do rozmycia w A55 to jest ale kiepskie.
Ale jest. Trzeba wybrać odpowiedni temat.
A w Nikonie D3 jest lepsze? Albo w Canonie Mark 1? A może w NEXie?
Przecież ten efekt w ogóle nie zależy od aparatu. Wyłącznie od obiektywu, przysłony i odległości. No i wielkości matrycy oczywiście. Ale o kompaktach nie rozmawiamy tutaj.
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tadeusz napisał(a):
Co to za bzdura:
Pewnie że bzdura. przecież to napisałem ja.
W Canonie kolegi jest świetne rozmazywanie tła, ale to tylko moja opinia. Pewien kompakt Sony też ma rozmydlenie tła OK.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Gucio50 napisał(a):
W Canonie kolegi jest świetne rozmazywanie tła, ale to tylko moja opinia. Pewien kompakt Sony też ma rozmydlenie tła OK.
No tak. Bo Głębia Ostrości zależy od napisu na puszce
Gwoli ścisłości - bo widzę, że nie tylko amatorzy nie wiedzą, ale i "stare wygi" nie mają pojęcia od czego zależy głębia ostrości popularnie zwaną "rozmywaniem tła" - Głębia Ostrości (GO) zależy od:
- ogniskowej (im większa, tym mniejsza GO)
- przysłony (im mniejsza wartość przysłony, tym mniejsza GO)
- odległości od aparatu do ostrości (im mniejsza, tym mniejsza GO)
i od rozmiaru matrycy (kliszy filmu itd.) - ten sam kadr na "większej matrycy" (np. kompakt vs APSC, APSC vs FF) ma mniejszą GO
Jeżeli dla kogoś nadal to niezrozumiała sprawa - polecam filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=lxQhSigYiGs
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
kris napisał(a):
Gucio50 napisał(a):
No tak. Bo Głębia Ostrości zależy od napisu na puszce![]()
Cenzura?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jaka cenzura jak nie znasz praw optyki które wpływają na GO poczytaj sobie na ten temat na pewno Ci się przyda taka wiedza
Tak jak Kris napisał marka aparatu kompletnie nie ma wpływu na rozmywanie tła